Domaine Jérôme Gradassi, Châteauneuf-du-Pape

Jérôme was chef van zijn sterrenrestaurant L’Isle Sonnante, maar in 2004 nam hij de 8 ha wijngaarden over met oude Grenache, die ooit van zijn grootvader waren geweest en leerde zichzelf wijnmaken. Met vallen en opstaan is Gradassi nu een van de meest interessante wijnmakers in de Rhône, met slechts 1 witte en 1 rode wijn.
Jérôme’s wijngaarden zijn ten noorden van het dorp gelegen. De noordelijke wijngaarden hebben een koeler klimaat en zijn goed bestendig tegen droogte. De wijnen uit deze wijngaarden zijn meer elegant en aromatisch, dan krachtig met veel extractie. Jérôme bewerkt zijn wijngaarden geheel biologisch en oogst handmatig.


Het werk in de kelder is zeer nauwgezet. De hele trossen gaan in ondergrondse betonnen tanks en vergisten met hun eigen gisten. Na 4 weken haalt Gradassi het gefermenteerde sap en druiven emmer voor emmer uit de tanks, een intens karwei dat wel een week kan duren. Daarna wordt de massa geperst en gaat de wijn op 4 tot 10 jaar oude eikenhouten vaten om 10 maanden te rijpen. Uit pure noodzaak is het hele proces van wijnmaken handwerk met enige hulp van de zwaartekracht, zonder enig gebruik van moderne technologie.


Als kleinste producent in de appellatie schudt Jérôme de boel flink op met zijn geweldige wijnen die je op een vriendelijke manier herinneren aan de Châteauneufs uit vervlogen tijden. De wijnen zijn complex en smaakvol met een mineraliteit die de concentratie mooi in balans brengt. Niet overdadig, of met veel extractie, maar eerder elegant met diepte die perfect is in wijn-spijs combinaties. Deze eigenschappen, tezamen met een verbazingwekkende prijs, zijn zeldzaam in de appellatie Châteauneuf-du-Pape.

Geen producten gevonden...