Domaine Adèle Rouzé, Quicy

Na haar studie aan de universiteit van Bordeaux begon Adèle met 5 hectare afkomstig van het familiedomein van haar vader in Quincy. Quincy krijgt als eerste in de Loirestreek haar Appellation Controlé status (1936) nog ruim voor de vandaag de dag veel bekendere Sancerre en Pouilly gemeentes. Na de 2e wereldoorlog zijn de wijngaarden hier wat in verval geraakt waardoor de wijn wat uit het oog viel. Vandaag telt Quincy een kleine 300 hectare kiezelhoudend zand met roze kwarts fragmenten, gelegen aan de rivier de Cher iets ten zuidoosten van Sancerre.

Adèle werkt vrijwel biologisch. Er wordt uitsluitend organische mest gebruikt, onkruid wordt niet verwijderd, uitsluitend gemaaid, zo wordt de flora en fauna ontzien. Insecticiden worden niet gebruikt. De wijn gist met de druifeigen gisten in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks en vervolgens rijpt de wijn circa 6 maanden op zijn fijne ‘lie’. De wijn wordt gemaakt van overwegend Sauvignon Blanc met een klein deel Sauvignon Gris. Overeenkomsten met Sancerre en Pouilly zijn markant. De wijn geurt naar witte bloesem, citrusfruit met een aangenaam bittertje. In de mond peer, groene appel en aalbessen, onderliggend is er altijd een impressie van koelte, afkomstig van de kiezel en kwarts uit de bodem.