Languedoc-Roussillon

Beschouwd in de jaren 90 van de vorige eeuw als het nieuwe El Dorado van de Franse wijnen, heeft de Languedoc-Roussillon in de afgelopen twintig jaar een indrukwekkende kwaliteitsverbetering ondergaan. Na een regio van massaproductie te zijn geweest van zeer alcoholische wijnen die totaal oninteressant waren, is er onlangs een bewustwording gekomen van het potentieel van de regio, door de invloed van een groep gepassioneerde wijnmakers, die er van overtuigd was dat hier grote wijnen te maken waren. Ze verlieten de vlakten om de best gelegen hellingen op te zoeken voor hun wijngaarden. Deze jonge generatie is in staat geweest om wijnen te produceren, vooral rode wijnen, die het karakter van de regio weergeven: de gulle natuur, zonder onbalans of zwaarte, maar met een palet van mediterrane aroma’s, oftewel ‘garrigue’. De terugkeer naar autochtone druivensoorten, zoals Carignan, Cinsault, Macabeu, Grenache, of zelfs Ribeyrenc, Carignan Blanc of Terret lijkt een uitstekende zaak voor de Languedoc.

De rode wijnen lijken over het algemeen van een wat hoger niveau te zijn dan de witte en de rosés. De producenten maken over het algemeen een eenvoudige cuvée en een cuvée prestige. De eerste wordt op zijn fruit gemaakt en in zijn jeugd gedronken, tussen de 2 en 4 jaar. Voor de tweede moet je een beetje op je hoede zijn, door overmatig houtgebruik kunnen deze wijnen soms drogend zijn en hun frisheid hebben verloren.

Coteaux du Languedoc: binnen nu en een aantal jaar zal de appellatie zijn verdwenen. De minder goede gronden worden als Languedoc op de markt gebracht en de beste dragen de namen van sub-regio’s die men nu al geplakt ziet aan Coteaux du Languedoc, zoals Pic Saint-Loup, Terrasses du Larzac met zijn Cru Montpeyroux.

Picpoul de Pinet: een kleine appellatie in de kuststreek waar alleen witte wijn wordt gemaakt, zacht van smaak en gewijd aan de oesters van Bouzigues.

Faugères: produceert wat elegantere rode wijnen dankzij zijn terroir van ‘schiste’ dan gebruikelijk in de regio. Veel Syrah maar ook Carignan en Mourvèdre.

Minervois: wijnen die zacht en rond zijn. De focus ligt wat minder op Syrah.

Corbières: Grote productie en niet altijd van het beste. Maar een nieuwe generatie dient zich aan die goed gemaakte rode wijnen aanbieden.