Toscana Rosso 2015, Buondonno

€10,50 Incl. btw

De azienda van de uit Napoli afkomstige agronomisch ingenieur Gabriele Buondonno bevindt zich in Castellina, aan de zuidwest kant van de Chiantiheuvels tussen Florence en Sienna. Zeg maar het hart van de Chianti Classico zone. De azienda omvat 19 ha, waarvan slechts 7 voor de wijnbouw wordt gebruikt. Bewust zijn de percelen klein gehouden en afgewisseld met olijfbomen en struikgewas. De grond bevat naast kalk en klei ook leisteen, hetgeen de wijnen kleur, rondeur en stevige tannines geeft. Er wordt sinds 1989 biologisch gewerkt. De rendementen worden beperkt tot 35 à 40 hl/ha, de pluk geschiedt met de hand en in kleine mandjes om de druiven intact te laten. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor de Chianti Classico, de rest wordt vrijwillig gedeclasseerd. Deze krijgt acht maanden lagering op oude eikenhouten vaten. Zwavel wordt alleen in minieme hoeveelheid toegevoegd vlak voor de ongefilterde botteling. In grote jaren zoals 1997, 2001 en, 2006 wordt ook een Chianti Classico Riserva geproduceerd van een single vineyard (Sicelle), een rijke wijn met een forse houttoets. In andere jaren worden de 100% Sangiovese van deze cru toegevoegd aan die van de ‘gewone’ Chianti Classico.

Maar in 2014 is er geen Chianti gemaakt, zelfs de druiven voor de Riserva werden gedeclasseerd om tot één fraaie Rosso Toscana te komen: kersen, volslank, pittig, fijn, rins, lang. Om ruim in te slaan.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen