Domaine Jean-François Ganevat

In het gehucht La Combe in de Jura in het oosten van Frankrijk, grenzend aan Zwitserland, maakt Jean-François Ganevat een opmerkelijke hoeveelheid exceptionele wijnen. Ieder jaar tussen de 35 en 40 cuvées. Jean-François stamt uit een lange lijn van wijnmakers teruggaand tot 1650. In 1998 heeft Jean-François het domaine overgenomen van zijn vader, na eerder te hebben gewerkt bij het bekende domaine Jean-Marc Morey in Chassagne-Montrachet. Op slechts 8½ ha heeft Jean-François 17 verschillende variëteiten groeien. En als perfectionist was het voor hem de gewoonste zaak om het domaine gecertificeerd biodynamisch verklaard te krijgen.

De verschillende cuvées vragen om een zeer individuele aanpak. Alle druiven worden handmatig van de stelen ontdaan. Om de wijnen stabiel te krijgen rijpen al zijn witte wijnen op hun lie gedurende een lange periode, soms wel jaren. Jura wijnen staan ook bekend om hun oxidatieve karakter, Jean-François echter, wil lichtere en elegantere wijnen creëren en wijkt hiermee af van het gangbare in dit gebied. Hij is een kunstenaar, meester in zijn vak, zijn wijnen eclectisch en niet van deze wereld.