Château de Fayolle, Bergerac

Gedurende de afgelopen jaren is op Château de Fayolle veel werk verricht. Sinds 1997 wordt er enorm geïnvesteerd in de wijngaard. Herbeplanten en vervanging van alle wijnbouwapparatuur heeft geleid tot een grote verbetering van de kwaliteit van de wijn. De wijnen worden zorgvuldig gemaakt in de chai van het Château door Gilles Prugne, met hulp van Jean Gazaniol, wiens familie al drie generaties verantwoordelijk is voor het maken van enkele van de beste wijnen in de regio. Gazaniol studeerde oenologie aan de Universiteit van Bordeaux onder de beroemde Emile Peynaud, die in de laatste helft van de 20ste eeuw een revolutie in de wijnbouw heeft veroorzaakt en ‘de voorvader van de moderne oenologie’ genoemd wordt.

Als kleine wijngaard richt Château de Fayolle zich op kwaliteit en niet op kwantiteit, waarbij zij zich concentreren op lage opbrengsten. Zij gebruiken geen verdelgingsmiddelen en streven ernaar de biodiversiteit van het ‘terroir’ te beschermen en te verrijken. Dit weerspiegelt zich in de kwaliteit en zuiverheid van de wijnen. Een combinatie van de beste moderne wijnapparatuur met ouderwets hardwerk. Het hele jaar door verzorgen Gilles Prugne en zijn schoonzus Josiane Imbert handmatig de wijngaarden. Groene oogst en precieze snoei resulteren in een lage productie per wijnstok, met als doel een gecontroleerde opbrengst en goede concentratie van fruit. De omvang van de wijngaard is verlaagd van 17 hectare tot 11 hectare om zich te kunnen concentreren op het produceren van wijn van het allerbeste ‘terroir’.

Het ‘terroir’ is kalkhoudende steen bedekt met een laag aarde en kiezelstenen die de ideale omstandigheden bieden om wijnstokken te laten groeien. De wijngaard ligt vrij hoog met uitzicht op de Dordogne in het noorden en de Marmant-rivierbedding in het zuiden en profiteert daarom van een uitstekende drainage en een constante bries.

In Bergerac heerst een gematigd zeeklimaat. Neerslag is gelijkmatig verspreid over de periode waarin de wijnstokken nieuwe groei produceren. April is vochtig, wat de groei van de wijnstokken verhoogt en helpt om rampzalige lente vorst te voorkomen. De zomers zijn warm en relatief droog, ideale omstandigheden voor het rijpen van de druiven. Over vier opeenvolgende maanden, van mei tot augustus, geniet het gebied meer dan 200 uur zonneschijn per maand. September en oktober zijn kritieke maanden bij het bepalen van de productie van de vintage wijnen. Droog weer in september helpt de concentratie van de aroma’s in de druiven, terwijl de matige vochtigheid in oktober de ontwikkeling van de nobele rot bevordert, essentieel voor het creëren van goede dessertwijnen.

De wijnmakerij is geheel gerenoveerd, alle vaten zijn van roestvrijstaal en uitgerust met thermoregulators. De pneumatische wijnpers zorgt voor een zachte persing van de druiven. Het wijn maken wordt zorgvuldig gecontroleerd in alle fases en de gisting wordt nauwlettend in de gaten gehouden om oxidatie te voorkomen. Dan worden de wijnen kundig geblend en gebotteld op het Château. Alles wordt gedaan om de rijkheid en fruitigheid van de wijnen te behouden van wijnstok tot fles.

Geen producten gevonden...