Champagne Jacques Selosse, Avize

Anselme Selosse, meester wijnmaker, enfant terrible, visionair, een persoonlijkheid met een missie. Of je z’n champagnes nu waardeert of niet ze behoren ongetwijfeld tot de beste wijnen van Frankrijk. Zijn champagnes hebben een uniek vineus karakter dat alleen geëvenaard wordt door de grote wijnen uit de Cote d’Or. Zijn geheim? Respect! Respect vooral voor het leven in de wijngaard en de wijnstok zelf. De wijngaarden worden volgens de principes van de bio- dynamiek bewerkt (zonder certificaat overigens), dit alles om het biologische evenwicht boven- maar evenzeer ondergronds te stimuleren. Er wordt streng gesnoeid zodat de opbrengsten lager, maar de druiven rijper worden. De wijnbereiding vindt volledig plaats op eiken vaten waarvan een gedeelte elk jaar wordt vernieuwd. De wijnen rijpen minimaal zes jaar in de kelders voordat ze worden gedégorgeerd. Anselme’s complexe vinificatie dient slechts één doel, het tot uitdrukking brengen van originaliteit en typiciteit van elk van zijn terroirs, getuige zijn recentelijke inventies: La Collection des Lieu-Dits. De jaarlijkse productie van Selosse ligt rond de 57000 flessen uiterst complexe en geraffineerde champagnes waarvan de Millésimes en de Lieux-Dits tezamen slechts 12000 flessen uitmaken. Met name deze laatsten zijn zeer gezocht en daardoor erg schaars. Laat nooit een kans liggen een Selosse te drinken!